Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Μια Αληθινή Μάστιγα

 Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης τους αποτέλεσαν σημαντικό τομέα στην επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους. Το πιο διαδεδομένο όμως ανάμεσα σε όλα όσα έχουν υπάρξει είναι το facebook το οποίο είναι το κυριότερο στην εποχή μας.

Είναι ευρέως διαδεδομένο, αφορά κάθε ηλικία και κοινωνική διαστρωμάτωση, αποτελεί την καθημερινότητα όλων και οι χρήστες του διαθέτουν ρεκόρ μικρής ηλικίας. Επίσης έχει χρήστες οι οποίοι αφιερώνουν πολύ περισσότερο χρόνο από οποιοδήποτε άλλο μέσον κοινωνικής δικτύωσης έχει υπάρξει ποτέ. Αυτός  είναι και ο λόγος για τον οποίο θα αναφερθούμε μόνο σε αυτό, εφ’ όσον τα υπόλοιπα έχουν πλέον σχεδόν ξεχαστεί.

Όμως πολλά από όσα θα αναφερθούν  (δηλαδή τα γενικά στοιχεία) ισχύουν για οποιοδήποτε μέσον κοινωνικής δικτύωσης το οποίο υπάρχει και χρησιμοποιείται. Βεβαίως όλα εξαρτώνται από τον ίδιο τον χρήστη

Εικόνα 1: facebook και νέοι 

Το facebook χαρακτηρίζεται ως μέσον κοινωνικής δικτύωσης. Στις μέρες μας όμως έχει μετατραπεί σε μία αληθινή μάστιγα για την σημερινή νεολαία, μιας που δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων είναι εξαρτημένο από τον υπολογιστή. Μπροστά σε μία οθόνη ζουν μία εικονική ζωή, παρατηρώντας φωτογραφίες. Έτσι οι κοινωνικές σχέσεις καταστρέφονται και οι άνθρωποι πλέον πραγματοποιούν οποιαδήποτε κοινωνική τους σχέση (φιλία, έρωτα, επάγγελμα) μέσα από τον υπολογιστή. Επίσης πολλές φορές οι άνθρωποι επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους με τους οποίους δεν έχουν ποτέ συναντηθεί στην πραγματική ζωή. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως μία υγιής ζωή με όλα της τα στάδια της κοινωνικοποίησης δεν μπορεί να χτιστεί από το σπίτι.

Ενώ η κοινωνία νοσεί από έλλειψη χρημάτων, ασθένειες και περιβαλλοντικές καταστροφές είναι κρίμα οι άνθρωποι που δεν νοσούν από αυτά να ζουν την μικρή ζωή τους μέσα από έναν υπολογιστή, κοινωνικά παραμυθιασμένοι. Έτσι λοιπόν μπορείτε και εσείς να δείτε πόσο καιρό από την ζωή σας έχετε σπαταλήσει στο facebook μέσω της χρήσης αυτού του συνδέσμου: http://time.com/6107/time-wasted-on-facebook/ . Εκτός αυτών, στο facebook δημοσιεύονται φωτογραφίες προκλητικές και μη. Την ώρα που η διαφθορά στον κόσμο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις οι φωτογραφίες αυτές ποτέ δεν είναι ασφαλείς εξάλλου ακόμα και σε ένα κλειδωμένο προφίλ  κι αν εξαιρεθεί η ύπαρξη χάκερς, η φωτογραφία του προφίλ μπορεί να αποθηκευτεί στον υπολογιστή οποιουδήποτε ξένου ατόμου.  Έχει γίνει ποτέ αντικείμενο προβληματισμού πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η φωτογραφία κάθε χρήστη; Ένα άλλο αρνητικό του facebook είναι η καταρράκωση του γλωσσικού μας συστήματος. Αυτό συμβαίνει επειδή η μόδα των «greeklish», δηλαδή η γραφή ελληνικών λέξεων με λατινικούς χαρακτήρες έχει ως αποτέλεσμα την ανορθογραφία και την λεξιλογική

 

 Εικόνα 2: Ο κίνδυνος που μπορεί να εμφανιστεί με το πάτημα ενός κουμπιού

ασάφεια. Επίσης η συνεχής χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει επηρεάσει και την αργκό των νέων, δηλαδή την συνθηματική γλώσσα που χρησιμοποιούν οι νέοι όπως και διάφορες άλλες κοινωνικές ομάδες. Για παράδειγμα συχνό φαινόμενο είναι να χρησιμοποιείται η φράση «συν ένα» για κάτι το οποίο είναι ωραίο. Αυτή παραπέμπει στα +1 likes τα οποία εμφανίζονται περισσότερο σε φωτογραφίες, βίντεο και διάφορες αναρτήσεις που γίνονται στο facebook.

 

Πρέπει μάλλον όλοι να αντιδράσουν κλείνοντας το facebook και με την επόμενη ανατολή να σηματοδοτήσουν μια νέα αρχή στην ζωή τους. Την αρχή για ένα μέλλον πιο κοντά με τους ανθρώπους, τη μητέρα φύση και ότι πιστεύει καθένας πως έχει το χαρακτηριστικό της τελειότητας! Εξάλλου σύμφωνα με επιστήμονες της Σχολής Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του πανεπιστημίου Πρίνστον Τζον Καναρέλα και Τζόσουα Σπέχλερ έως το 2017 το facebook  θα έχει χάσει το 80% των χρηστών του. Η μελέτη βασίζεται στο πόσες φορές η λέξη «Facebook» πληκτρολογείται στις αναζητήσεις της Google. Η έρευνα αυτή δίνει επίσης ως παράδειγμα το μέσον κοινωνικής δικτύωσης my space το οποίο παρουσίαζε την ίδια καμπύλη στις αναζήτησης και το αποτέλεσμα είναι πως από την εποχή που βρισκόταν στην κορυφή χρήσης και αποτελούσε το κύριο αντίβαρο για το facebook πλέον έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Από την άλλη μεριά όμως λέγεται πως πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν το Facebook μέσω smartphones γεγονός που έχει οδηγήσει σε μείωση των αναζητήσεων της συγκεκριμένης λέξης μέσω Google. Παρά τον αντίλογο ο επικεφαλής οικονομικών του Facebook, Ντέιβιντ Έμπερσμαν παραδέχτηκε πρόσφατα πως κατά το τελευταίο τρίμηνο παρατηρήθηκε μείωση στον αριθμό των ημερήσιων χρηστών, ιδίως μεταξύ των εφήβων.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ FACEBOOK

Το Facebook είναι ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου του 2004. Οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων με τις επαφές τους, να παίζουν παιχνίδια και να ανεβάσουν φωτογραφίες και βίντεο. Η εγγραφή είναι δωρεάν, και όπως έχει δηλώσει ο δημιουργός του «είναι δωρεάν και θα είναι για πάντα».

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ίδρυσε το facebook ως μέλος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Αρχικά δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι φοιτητές του Χάρβαρντ ενώ αργότερα επεκτάθηκε για την Ivy League. Το όνομα της ιστοσελίδας προέρχεται από τα έγγραφα παρουσίασης των μελών πανεπιστημιακών κοινοτήτων μερικών Αμερικάνικων κολεγίων και προπαρασκευαστικών σχολείων που χρησιμοποιούσαν οι νεοεισερχόμενοι σπουδαστές για να γνωριστούν μεταξύ τους. Tο 2005 το δικαίωμα πρόσβασης επεκτάθηκε σε μαθητές συγκεκριμένων λυκείων και μέλη ορισμένων μαθητικών κοινοτήτων, ενώ το 2006 η υπηρεσία έγινε προσβάσιμη σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη που η ηλικία του ξεπερνούσε τα 13 χρόνια.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ FACEBOOK

 

 

Σκίτσο που αποτυπώνει την εξάρτηση από τον υπολογιστή

 

Το facebook λοιπόν αποτελεί κομβικό σημείο της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, αφού πολλές φορές αναγκάζεται να δημιουργήσει λογαριασμό για επαγγελματικούς, κοινωνικούς και άλλους λόγους. Έτσι έχει δέσει το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών της κάθε χώρας στα δίχτυα του, αφού διαθέτει 70 γλώσσες και από αυτό το δέσιμο εισέρχονται πολλά κέρδη στα ταμία του. Ενώ οι χρήστες του το 2013 ήταν 1,2 δισεκατομμύρια και οι υπάλληλοι που εργάζονταν για αυτό 5.794. Τα κέρδη του αυξάνονται συνεχώς. Έτσι το 2012 η άνοδος του στο χρηματιστήριο σημείωσε τα 11,75 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία συνεχώς αυξάνονται και η περιουσία του ιδρυτή του,  Μαρκ Ζούκερμπεργκ εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια. 

 

ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ FACEBOOK

Όπως ήδη αναφέρθηκε τα αποτελέσματα που μπορεί να έχουν γενικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαρτώνται από τον ίδιο τον χρήστη, Συγκεκριμένα θα αναφερθούν περιπτώσεις ορθής και ωφέλιμης χρήσης του facebook. Αρχικά, υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης, επίσης πλέον οργανώνονται διάφορες διαμαρτυρίες μέσω facebook. Τέλος ο δημοφιλής χώρος του facebook έχει αποδειχτεί και αποτελεσματικό μέσο στον εντοπισμό και στην σύλληψη διαρρηκτών.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ FACEBOOK

Α) Στην υγεία:

Διάφορες έρευνες όπως αυτή  του πανεπιστημίου του Michigan, του Utah Valley University και αυτή με την συνεργασία δύο γερμανικών πανεπιστημίων κατέληξαν στο δυσάρεστο συμπέρασμα πως όσο περισσότερο οι νέοι χρησιμοποιούσαν το Facebook, τόσο χειρότερα ένιωθαν στη συνέχεια και τόσο περισσότερο το επίπεδο ικανοποίησής τους και χαράς από τη ζωή έπεφτε. Το Facebook επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση των ατόμων προκαλώντας αισθήματα ζήλειας, με τις φωτογραφίες από διακοπές και ταξίδια να προκαλούν τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια. Άλλες κυρίαρχες αιτίες ζήλειας περιλαμβάνουν δημοσιεύσεις και φωτογραφίες από φίλους που απεικονίζουν την οικογενειακή ευτυχία και τη φυσική ομορφιά  αυτά κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν μόνοι και ανικανοποίητοι με τη δική τους ζωή.

Στιγμιότυπο από την χρήση facebook

Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας Susan Krauss Whitbourne, οι χρήστες που έχουν διαγραφεί από άλλους χρήστες είναι θύματα αποξένωσης. Η διαγραφή κάποιου ατόμου είναι σπάνια μια κοινή απόφαση και το άτομο συχνά δε γνωρίζει ότι έχει διαγραφεί.

 

Τέλος, όσον αφορά την κοινωνικοποίηση των ατόμων και τις κοινωνικές σχέσεις ως μη χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορώ να σας ενημερώσω πως και πάλι υπάρχει η επιρροή τους. Έτσι λοιπόν συχνά  παρατηρείται το γεγονός να αποκλείεται κοινωνικά ένα άτομο λόγω της μη κατοχής ενός τέτοιου λογαριασμού. Ακόμα και οι στενοί φίλοι συχνά ρωτάνε τον λόγο για τον οποίο κάποιος δεν έχει facebook καθώς επίσης συχνά ακούγεται «πως μπορείς χωρίς facebook». Ακόμα λόγω της ψηφιακής εποχής στην οποία ζούμε πολλές φορές οι μαθητές των Λυκείων αναγκάζονται να δημιουργήσουν κάποιο λογαριασμό και να συμμετέχουν σε ομάδες συζητήσεων για την ανταλλαγή σημειώσεων και την συμμετοχή τους σε διάφορα ενδοσχολικά προγράμματα.

Β) Στην ασφάλεια προσωπικών δεδομένων:

Σύμφωνα με την Joan Goodchild, αρχισυντάκτη της CSO (Chief Security Officer) τα απόρρητά σας μπορεί να διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο και να παραβιάζονται από όταν συνδέεστε επάνω στο facebook λόγω κακής ασφάλειας ή τις προσπάθειας μάρκετινγκ από την εταιρεία. Το facebook πήρε φωτιά την περασμένη εβδομάδα, όταν 15 άτομα ιδιώτες της οργάνωσης προστασίας των καταναλωτών υπέβαλε καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, ότι η τιμολόγηση και ο χώρος, μεταξύ άλλων, χειρίζεται τις ρυθμίσεις απορρήτου για να κάνουν τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών διαθέσιμες για εμπορική χρήση. Επίσης, ιδιωτικές συζητήσεις ορισμένων χρηστών του facebook, βρέθηκαν προσβάσιμες σε όλους στη λίστα επαφών τους - μια σημαντική παραβίαση της ασφάλειας που έχει αρχίσει να αφήνει την απορία αν είναι πλέον ασφαλείς η "κοινωνική" δικτύωση του facebook. Με θέμα “The Early Show, το Σάββατο το πρωί," η Goodchild τόνισε τους πέντε κινδύνους που εξηγούν γιατί το facebook και οι ίδιοι οι χρήστες εκθέτουν σημαντικές πληροφορίες σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν μέσω της συγκεκριμένης συνέντευξης:

Είναι το facebook μια ασφαλή πλατφόρμα για την επικοινωνία με τους φίλους σου; 

Τα πράγματα είναι απλά: Το facebook είναι μια από τις πιο δημοφιλές τοποθεσίες στον κόσμο. Οι τρύπες ασφαλείας υπάρχουν και ανακαλύπτονται συνεχώς σε τακτική βάση και φυσικά δίχως να ανακοινώνονται επίσημα. Λόγο αυτού όσο και να νομίζετε ότι είναι ασφαλές να συνδεόσαστε καθημερινά αυτό δεν ισχύει. 

Αν σκεφτούμε ότι το facebook είναι μια νέα εταιρία εκρηκτικά ανερχόμενη και από νέους ανθρώπους που φυσικά στο μυαλό τους έχουν καθημερινά τρόπους για να κερδίζουν μέσα από αυτό. Είναι τόσο νέο που ακόμη σκέπτονται νέους τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων. Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε την οποιαδήποτε σύγκριση με άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης η και απλής πληροφόρησης γιατί το "φαινόμενο" facebook με τόσα εκατομμύρια χρηστών που επικοινωνούν καθημερινά μεταξύ τους είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ.

Σε μια τόσο εξαιρετική περίπτωση το δυναμικό για το έγκλημα είναι πραγματικό. Σύμφωνα με το Internet Crime Καταγγελία Center , τα θύματα του Διαδικτύου που σχετίζονται με εγκλήματα έχουν χάσει συνολικά 559 εκατομμύρια δολάρια το 2009!. Μιλάμε για μια αύξηση της τάξης των 110% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αν δεν είστε προσεκτικοί στην χρήση του facebook, κινδυνεύετε άμεσα για την κλοπή ταυτότητάς σας, ή ενδεχομένως ακόμα και κάτι σαν επίθεση, αν οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται μοιράζονται με επικίνδυνα πρόσωπα που νομίζετε για "φίλους" σας!

Ένας βρετανικός οργανισμός αστυνομίας ανέφερε πρόσφατα ότι ο αριθμός των εγκλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά το τελευταίο έτος που αφορούν facebook αυξήθηκε 346 τοις εκατό! Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για πραγματική απειλή και όχι απλά για νούμερα!

Τον τελευταίο καιρό, μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον το facebook παρουσιάζει προβλήματα ασφαλείας με το λογισμικό του. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Tech Crunch ανακάλυψε μια τρύπα ασφαλείας που έδωσε τη δυνατότητα στους χρήστες να διαβάζουν ιδιωτικές »συζητήσεις των φίλων τους

Tο facebook φυσικά διόρθωσε την τρύπα ασφαλείας μετά από την καταγγελία που του έγινε αλλά ποιος ξέρει πόσο καιρό υπήρχε το συγκεκριμένο ελάττωμα; Μερικοί χρήστες εικάζουν ότι μπορεί να ήταν έτσι για χρόνια!

Τον περασμένο μήνα, ερευνητές στο iDefense της ομάδας VeriSign ανακάλυψαν ότι ένας hacker πωλούσε Facebook ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης σε ένα undergound forum hacker. Εκτιμάται ότι είχε περίπου 1,5 εκατ. λογαριασμούς - και τους πουλούσε μεταξύ 25 και 45 δολάρια!.

Η ιστοσελίδα βρίσκεται σε καθημερινή πίεση από προσπάθειες hacking από όλο τον κόσμο με σκοπό την εξαπάτηση, την συλλογή πληροφοριών και την εκμετάλλευση του λογαριασμού σας στο acebook. Ασφαλώς, υπάρχει πολλή κριτική για την διαχείριση ασφάλειας του Facebook για την ασφάλεια με το πιο απογοητευτικό του ότι η εταιρεία ανταποκρίνεται σπάνια στις έρευνες.

Οι άνθρωποι έχουν πραγματικά προστασία της ιδιωτικής ζωής τους στο facebook; 

Όχι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι ώστε τρίτοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με εσάς. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ότι, όταν παίζετε τα δημοφιλή παιχνίδια στο facebook, όπως το farmville , η τα οποιαδήποτε παιχνίδια γνώσεων -και ότι κάθε φορά που το κάνουμε αυτό, θα επιτρέψει αίτηση από τρίτους να κατεβάσουν το προφίλ σας που να δίνει πληροφορίες και πρόσβαση στον λογαριασμό σας με ότι αυτό συνεπάγετε είτε πρόκειται για εικόνες των παιδιών σας είτε για στοιχεία που νομίζατε ότι είναι προσβάσιμα μόνον από εσάς και τους φίλους σας.

Μήπως οι πληροφορίες που μοιράζεστε με τους φίλους σας, μοιράζονται και με τρίτους μέσω των πραγμάτων, όπως το λεγόμενο Open graph ; 

 

Το λογότυπο του facebook

To open graph είναι μια νέα ιδέα για το facebook, το οποίο παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα στο συνέδριο F8. Είναι ένας τρόπος για να μοιραστείτε τις πληροφορίες στο προφίλ σας με όλα τα είδη των τρίτων μερών, όπως διαφημιστές, ώστε να μπορούν να έχουν μια καλύτερη ιδέα των συμφερόντων σας και τι συζητούμε μεταξύ μας, έτσι ώστε το facebook μπορεί - όπως φαίνεται - " να σας προσφέρουν μια πιο προσωπική εμπειρία. "

 

Η θεωρία πίσω από το open graph - ακόμη και αν δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή - είναι το μελλοντικό μοντέλο της επιχείρησης συνολικά. Έτσι δεν είναι; Αυτό είναι το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρίας. Το facebook προσπαθεί να σας πάρει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες ώστε να μπορεί να έχει κέρδος από τις διαφημίσεις.

Αποστολή του facebook είναι να μοιραστείτε μαζί του όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται, ώστε να μπορεί να τα μοιραστεί με τους διαφημιστές. Όσο περισσότερες πληροφορίες μοιράζεστε, τόσο περισσότερα τα χρήματα που πρόκειται να αποκομίσει από τους διαφημιστές.

Υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας κάθε φορά που εκτελεί ανασχηματισμούς το site; 

Κάθε φορά που το facebook ανασχεδιάζετε κάτι το οποίο [συνήθως] συμβαίνει μερικές φορές το χρόνο, βάζει τις ρυθμίσεις απορρήτου σας πίσω σε μια προεπιλογή στην οποία, ουσιαστικά, όλες οι πληροφορίες σας γίνονται δημόσιες. Εναπόκειται σε εσάς, τον χρήστη, για να ελέγξετε τις ρυθμίσεις της ιδιωτικής ζωής και να αποφασίσετε τι θέλετε να μοιραστείτε και τι δεν θέλετε να μοιραστείτε κάθε φορά που συμβαίνει αυτό. Αν δηλαδή για παράδειγμα γίνει αύριο μια επανασχεδίαση της σελίδας και εσείς κάνετε να μπείτε στην σελίδα μια εβδομάδα, όλες αυτές τις μέρες τα στοιχεία σας είναι εκτεθειμένα στον οποιονδήποτε είτε έχετε ρυθμίσει να είναι private είτε όχι!

Το facebook δεν είναι υποχρεωμένο να σας ανακοινώσει τις αλλαγές, και οι ρυθμίσεις απορρήτου σας πρέπει να γίνουν ξανά από εσάς. Πολλές φορές, μπορείτε να το μάθετε μέσω φίλων. Αλλιώς το facebook δεν σας προειδοποιεί σε αυτές τις αλλαγές. Απλά να σας ενημερώνει για το site και ότι έχει σχεδιαστεί εκ νέου.

Μπορούν οι πραγματικοί σας φίλοι στο facebook να σας κάνουν ευάλωτους; 

Απολύτως!. Η ασφάλεια σας είναι τόσο καλή όσο και η ασφάλεια του φίλου σας!. Αν κάποιος στο δίκτυο των φίλων σου έχει αδύναμο κωδικό πρόσβασης, καθώς και αν το προφίλ του/της είναι hacked, άθελά του μπορεί να σας μεταδώσει ένα mallware.

Υπάρχει μια κοινή απάτη που ονομάζεται 419, κατά την οποία κάποιος που έχει κάνει hack το προφίλ σας, μπορεί και στέλνει μηνύματα στους φίλους σας και να ζητούν χρήματα (φαίνεται ότι είσαστε εσείς!) που για πχ στο στυλ "ξέμεινα από χρήματα και είμαι στο τάδε μέρος. Έλα να με πάρεις η στείλε μου χρήματα". Έχουν πέσει πολλοί στην παγίδα και ποτέ δεν ανακοινώθηκε κάτι τέτοιο, πέφτοντας άθελά τους στο ξέπλυμα χρημάτων στη Νιγηρία .

Πολλές ιστοσελίδες χρησιμοποιούν διαφημίσεις, γιατί θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντί τους όταν τις βλέπουμε στο facebook; 

Για έναν απλό λόγο. Το facebook δεν ήταν και ούτε θα είναι ποτέ σε θέση να ελέγξει όλες του τις διαφημίσεις. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να πάρετε μια αγγελία στο προφίλ σας κατά την περιήγηση σας στο facebook που θα έχει επιβλαβή κώδικα ενσωματωμένο.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα, υπήρξε μια διαφήμιση με κακόβουλο λογισμικό που ζητούσε από τα μέλη του να κατεβάσουν το λογισμικό εντοπισμού ιών γιατί είχαν κολλήσει κάποιον ιό. Παλιό το κόλπο ε? Για τους μυημένους χρήστες ίσως, για τους λιγότερο γνώστες όμως πραγματική απειλή.

Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο δίκτυο φίλων επικίνδυνο; 

Γνωρίζετε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κάποιον χρήστη στο facebook με 500, 1.000 φίλους στο profile του; ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ φίλους; Ποια είναι η πιθανότητα να είναι όλα αυτά πραγματικά;

Υπήρξε μια μελέτη το 2008 που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 40 τοις εκατό όλων των προφίλ στο Facebook είναι ψεύτικα . Οι περισσότεροι λογαριασμοί έχουν δημιουργηθεί από BOTS (λογισμικό ROBOT) ή από SCAMS (απατεώνες.) 

Αν έχετε 500 φίλους, οι περισσότεροι από αυτούς ούτε που το γνωρίζουν ότι είναι φίλοι σας, και παράλληλα μοιράζονται πολλές πληροφορίες μαζί σας, όπως όταν βρίσκεστε σε διακοπές, τις εικόνες των παιδιών σας, τα ονόματά τους. Αυτό θέλετε πραγματικά να γίνεται; Να μοιράζεστε τέτοιου είδους πληροφορίες με ανθρώπους που δεν σας γνωρίζουν καν;

Θα ήθελα να σχολιάσουμε όσο περισσότερο μπορούμε όλα τα παραπάνω και να αντιπαραθέσουμε τις απόψεις μας και της γνώμες μας.

Κοινωνική δικτύωση υπάρχει εδώ και χρόνια στο παγκόσμιο αλλά και στο Ελληνικό internet, με διάφορους λιγότερο επικίνδυνους τρόπους. Το ότι το facebook μας την προσφέρει απλόχερα με τον ποιο απλό τρόπο (χειρισμό και ευκολία) δεν σημαίνει ότι είναι και το καλύτερο. Αντίθετα. Όσο ποιο απλόχερα προσφέρεται μια τόσο περίπλοκη υπηρεσία άλλο τόσο θα πρέπει να είναι και "ακριβή" στην συντήρησή της και την καλή της λειτουργία.

Οι μυημένοι χρήστες ίσως να μην διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο γιατί έχουν την εμπειρία και την γνώση σε θέματα Internet και software και αντιμετώπισης οποιουδήποτε προβλήματος, οι χρήστες όμως που ανακάλυψαν την χρήση του υπολογιστή εξαιτίας του φαινομένου facebook όμως πιστέψτε με δεν έχουν την παραμικρή υποψία για τους κινδύνους που ίσως μια μέρα τους δημιουργήσουν με την καθημερινή τους σύνδεση στο facebook.

Επίσης, με την χρήση αυτού του συνδέσμου μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο που παρουσιάζει εύστοχα μέσα από την γνωστή σε όλους ιστορία της κοκκινοσκουφίτσας τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα του facebook και τους τρόπους αποφυγής αυτών: https://www.youtube.com/watch?v=XCkOhmxaf6A

ΟΙ ΝΕΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

Εικόνα 6: Η εξάρτηση από τον υπολογιστή

Σε αυτό το σημείο θα παρουσιαστούν οι ηλικίες που τα άτομα δημιουργούν προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην Ελλάδα υπάρχει ποσοστό 14% παιδιών των νηπιαγωγείων που έχει ήδη προφίλ σε κάποιον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό ανέδειξε κλειστή έρευνα μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου που πραγματοποίησε η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου την περίοδο 10/5/2011 έως 25/9/2011 σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

 

Επίσης 2 στα 10 δημοτικά σχολεία, τουλάχιστον οι μισοί μαθητές έχουν προφίλ σε κάποιο ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης .  Επί συνόλου των δημοτικών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο 1,5 στα 10 παιδιά έχει ήδη ένα τέτοιο προφίλ.

Τέλος,  6 στα 10 γυμνάσια / λύκεια της χώρας, τουλάχιστον 7 στους 10 μαθητές έχουν προφίλ σε κάποιο ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης, σε δε ποσοστό 73% των σχολείων, κατά μέσο όρο 6,7 στους 10 μαθητές έχουν προφίλ στο Facebook.

 

ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ FACEBOOK:

Δυστυχώς παρά την μεγάλη προσπάθεια που επιτεύχθηκε με την αποστολή του ερωτηματολογίου σε περίπου 50 άτομα, λίγοι ήταν πρόθυμοι να απαντήσουν. Στην έρευνα συμμετείχαν εθελοντικά 15 άτομα ηλικίας 16 έως 58 ετών των οποίων η βοήθεια ήταν ουσιαστική, άμεση και πολύτιμη.  Παρακάτω παρουσιάζονται οι ερωτήσεις τις έρευνας μαζί με τις απαντήσεις τους σε μορφή διαγραμμάτων:

1.     

1.Ποιός είναι ο λόγος που δημιουργήσατε λογαριασμό στο Facebook; 

 

 

 

2.Χρησιμοποιείτε κάποιο άλλον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης;

3. 

3.Συνδέεστε κάθε μέρα στο facebook;

4.     Έχετε σκεφτεί ποτέ να διακόψετε τον λογαριασμό σας;

5.     Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τα αιτήματα φιλίας που θα δεχτείτε; (γνωριμία στην πραγματική ζωή, καλή εμφάνιση, είναι φίλος με κάποιον άλλον φίλο μου)

6.     Σε ποια ηλικία δημιουργήσατε τον λογαριασμό σας;

7.     Οι γονείς σας γνωρίζουν για την κατοχή αυτού του λογαριασμού; (η ερώτηση αναφέρεται μόνο στους ανήλικους χρήστες):

8.     Έχετε γνώση των κινδύνων που παραμονεύουν;

9.      Έχετε δημοσιεύσει όλα τα προσωπικά σας στοιχεία;

10.      Δημοσιεύετε φωτογραφίες μελών της οικογενείας σας;

Ευχαριστώ για την συνεργασία σας!

ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ:

Το Facebook θα χάσει το 80% των χρηστών ως το 2017: Ανακτήθηκε από:

http://www.skai.gr/news/technology/article/250443/to-facebook-tha-hasei-to-80-ton-hriston-os-to-2017-/ (23/06/2015).

Facebook: Ανακτήθηκε από:

https://el.wikipedia.org/wiki/Facebook (23/06/2015).

Έρευνα το facebook έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία: Ανακτήθηκε από:

http://www.neolaia.gr/2013/08/16/facebook-arnhtikes-epiptwseis-psyxologia/%20 (23/06/2015).

Προφίλ σε ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης από το νηπιαγωγείο: Ανακτήθηκε από: http://www.saferinternet.gr/index.php?childobjId=Text866&parentobjId=Category23&objId=Category214 (23/06/2015).

Θετικά του facebook: Ανακτήθηκε από: 

http://tpelab2011-09.wikispaces.com/%CE%98%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC+%CF%84%CE%BF%CF%85+facebook  (23/06/2015).

Οι πέντε κρυφοί και μεγάλοι κίνδυνοι του facebook: Aνακτήθηκε από:

http://www.bytheway.gr/showthread.php?t=22933 (23/06/2015).